Nyár? Akkor toklász szezon!

2018.06.04

A mai napomat szeretném megosztani veletek. Molly kutyám hónaljából több mint 1 órás műtét után sikerült kiszedni egy toklászt.

Múlthéten vettük észre, hogy a bőre duzzadt, gennyes és gyulladt, akkor már tudtam, hogy toklász, bár ebben még nekem nem volt tapasztalatom. Három darab toklász fúrodott a hónaljába, azt hittem teljesen sikerült is kiszedni mindet (mivel elég nagy darabokat sikerült kihúzni, nem is gondoltam rosszra), ráadásul szépen zárult a sebe másnapra, de aztán a duzzanat mégsem akart lelohadni. Így ma reggel az orvosnál kötöttünk ki.

Nem egy rutin műtét volt, mert nem tudtuk merre keressük, a gyulladás már kiterjedt volt, és a duzzanat is megháromszorozódott az elmúlt éjszaka alatt. Elég hosszan, a befúródás helyétől majdnem 10 cm mélyen találtuk meg a beleszakadt darabot, így a műtét sikeresnek mondható. Molly pici sebéből egy hosszú nagy vágás lett.

Így is szerencsénk volt. Legrosszabb esetben a toklász a testében tovább vándorolva akár a tüdejét, vagy más életfontosságú szervét is kiszúrhatta volna.

A szetterek a hosszú szőrük miatt különösen ki vannak téve a toklász alattomosságának. Minden séta után (ahol toklász fellelhető) fésüljétek át őket, és különösen a fül, lágyék, hónalj és a talp-lábujjközöket nézzétek át. Ha pedig erősen nyalja magát a kutya, nézzétek meg rögtön azt a területet, és ha gennyes sebet láttok rajta, azonnal vigyétek dokihoz!

* És, így utólag visszagondolva milyen hasznos volt az asszisztenkedés a doki mellett. Mert így végig kellett néznem az egész küzdelmet, hogy megtaláljuk azt a kis vackot. Ez egy örök figyelmeztető lesz számomra, hogy mindig legyen arra 15 percem, hogy átnézzem tüzetesebben a kutyákat.

Erika