Szembetűnő különbségek

2018.08.08

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a helyes választás egy kutya megvásárlásakor. Nem elég, hogy tetszik a külleme, ismerni kell az adott fajtát, a fajta tulajdonságait, eredeti felhasználását, fizikai jellemzőit.

Bizonyára mindenkinek szembetűnő a két képen levő kutya közötti különbség. A fenti képen egy 11 éves ivartalanított és igencsak elhanyagolt állapotban levő gordon szetter látható, akinek származása ismeretlen, míg az alsó képen a fajta egyik kiemelkedő példánya tenyésztőjével szintén 11 éves korában.

A felső képen Mimi, az alsón pedig a Stirling Bridge kennel Arwenje látható
A felső képen Mimi, az alsón pedig a Stirling Bridge kennel Arwenje látható

Az anatómiai különbségek nagyon látványosak, ami jócskán meghatározza a kutya mozgását, terhelhetőségét és az élethosszát.
Persze azt gondolhatnánk, ha megfelelő tenyésztőtől vásárolunk, akkor élete végéig egy egészséges, egészségügyi és mentális problémáktól mentes kutyát kapunk. Ezt még soha senki nem tudta garantálni!

Egy kiemelkedő tenyésztésből származó kutya esélyei sokkal nagyobbak arra, hogy egészséges és problémáktól mentes életet élhessen, de a tartási körülmények ugyancsak meghatározóak. Az, hogy mivel etetünk, hogyan mozgatjuk kutyánkat, mentálisan miként fárasztjuk le, mind-mind meghatározó!

Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy ássa bele magát az adott fajtába, mielőtt kutyát választ! Keresse meg a hazai tenyésztőket, biztosan segítségükre lesznek majd. Ha pedig már otthon van a választott kiskutya, konzultáljon szakemberrel (állatorvos, tenyésztő, állategészségügyi dolgozók, trénerek...)a megfelelő tartási körülményekről. Mindannyiunk célja, hogy kutyáink akár 15 évig is boldogan és fájdalommentesen éljenek!