A kutyának a kertben a helye, vagy MÉGSEM?

2017.10.01

Sokan vitatkoznak arról, hogy jó-e kertben kutyát tartani vagy hol a helye a kutyának, a kertben vagy  lakásban. Mi nem szeretnénk vitát nyitni a kérdésről. Véleményünk szerint a  kutya helye a lakásban van a gazdája mellett.  

A kutya hol léte elsődlegesen nem helyrajzi kérdés, sokkal inkább az a fontos, hogy milyen szerepet tölt be a családban. Szerintünk a kutya családtag és annak megfelelően a családban, a család mellett a helye. A kutya erőteljesen szociális lény, igényli, hogy társaságban (falkában, családban) legyen és ha kizárjuk őt az udvarra, azzal a falkából is kizárjuk. Természetesen nem várjuk el senkitől, hogy a kutyája a kanapén, ne adj isten az ágyban hédereljen. Ezt mindenkinek szíve joga eldönteni. Sok esetben egyébként nem is tanácsos. Mi azt várjuk el, hogy a kutyának legyen egy számára kialakított meleg hely családja közelében, ahol nyomon tudja követni az otthoni történéseket. 

Egy kertes házban  miért ne tölthetne órákat a kutya az udvaron! Szerintünk azonban akkor menjen ki és akkor jöjjön be amikor ő akar. A kert nem helyettesíti a kutyafuttatót, a parkot, az erdőt és minden olyan helyet ahol a kutya levezetheti energiáit és kiélheti szociális igényeit. Minden vadászkutya esetében, így a szettereknél is nagyon fontos a napi 2-3 órás séta-játék-tanulás. Sajnos a legtöbb viselkedés probléma a kutyák esetében abból ered, hogy nincsenek "lemozgatva", sem fejben, sem fizikálisan. A kertben töltött órák tehát nem helyettesítik a sétával és foglalkozással töltött időt.

A kertben tartás más veszélyeket is rejt magában! Egyrészt bármilyen ételt bedobhatnak a kutyának, ami jobb esetben csak gyomorrontást okoz, rossza esetben akár mérgezést is. Másrészt az időjárási viszonyok is hatással annak kutyánkra. Sok kutya szőre nem alkalmas arra, hogy elviselje az állandó fagyot vagy épp a forróságot. A szetteré semmiképp sem, annak ellenére, hogy rendelkezik aljszőrzettel, ami részben védi a környezeti hatásoktól.

Végül egy kertben tartott kutyánál sokkal nehezebben vesszük észre, ha valami akut baj van, hiszen nem vagyunk ott.

Nem kötelező velünk egyet érteni, de kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteleten a véleményünket!